fbpx

VERES PÁLNÉ UTCA 16. – DEAR BUDAPEST

A Veres Pálné utca és a Pilinszky köz sarkán található kis ékszerüzlet átalakítása volt a feladatunk. Bianca egy különleges szendvicsezőt álmodott, melyben magas minőségű alapanyagokból megalkotott, “jól öltözött” kanapé szendvicseket szolgálnak majd fel.

Úgy képzeltük el a teret, mint egy elegáns divatbemutató, ahol a szendvicsek gyönyörű ruháikban a kifutón vonulnak el. A fókusz tehát a szendvicseken volt, és minden apró részletet annak jegyében tervezünk meg, hogy tökéletes harmóniában legyen a belső tér a gasztro-koncepcióval. A színes, gazdagon díszített szendvicsek különleges ízvilágot adnak – így a belső térben is bátran használtunk élénk színt, kontrasztot, miközben figyeltünk arra, hogy a tér megtartsa eleganciáját.

Az átalakítás során visszaállítottuk az eltakart boltíveket és az eredeti belmagasságot, így létrehoztunk egy ~5×5 m alapterületű, 6 m magas vendégteret, amely egy külöleges téri helyzetet hozott létre. Képzeletben vízszintesen szeleteltük fel a teret és a különböző építészeti elemek hangsúlyos vonalait ezekre a síkokra helyeztük el. A mennyezeti térbe egy egyedi lámpát terveztünk, mely kiterjedésével és karakterével uralja a felső részt, funkciójával pedig újfent fókuszba állítja a szendvicseket. A tervezés során végig szorosan együttműködtünk a grafikus tervezővel, aki a hely arculati tervezéséért volt felelős. A közösen választott színek egyszerre köszönnek vissza az arculati elemekben és a belső térben, továbbá maguk az arculati elemek is megjelennek az enteriőrben.

A mindössze 50 m2-es üzlethelyiségben kialakítottunk egy melegkonyhát a hozzá tartozó szükséges funkciókkal, raktárakkal, személyzeti helyiségekkel, mosdókkal illetve a vendégtérben 16 fő kényelmes fogadását biztosítottuk. Talán ez jelentette számunkra a tervezés legnagyobb kihívását is. Ugyanakkor kellemes játék volt a tervezés során megtalálni az impulzusok metszetét: a dán ‘Smørrebrød’ átültetése budapesti környezetben és vele együtt a “hygge” érzés visszaadása a belső térben. Ebben segítségünkre volt a gasztro-koncepciót kidolgozó Michelin-csillagos séf is, akivel együtt álmodhattunk a tervezés első szakaszában.