fbpx

Kávékészítési tippek...a kotyogóssal főzőknek

Hogy a home office-ban is a legízletesebb kávéval töltődhessetek fel, adunk pár jótanácsot, hogyan hozhatjátok ki a maximumot kotyogós kávéfőzőtökből 😎 Tippjeinket világos pörkölésű kávéhoz ajánljuk.
▪️A legfinomabb kávéitalt FRISSEN ŐRÖLT KÁVÉBÓL kapjuk. Ezen kívül a másik elengedhetetlen szempont, ami nagyban befolyásolja, milyen lesz a kávénk, az ŐRLEMÉNY FINOMSÁGA: amennyire csak lehet, vegyük finomra az őrleményt, viszont kerüljük a púder finomságot. A durva őrlés kimondottan rossz kotyogós minőséget eredményez.
▪️A kotyogósunk kosarát mindig töltsük tele az őrleménnyel, de NE TÖMÖRÍTSÜK! A felületét érdemes egy késsel vízszintesre elhúzni, lehetőleg úgy, hogy az őrleményt ne nyomkodjuk le.
▪️És itt jön a harmadik fontos tényező, a VÍZ. Érdemes olyan szénsavmentes vizet keresnünk, ami kevés oldott ásványi anyagot tartalmaz (pl. Norda, Vera), vagy használjunk szűrt vizet. Ha túl savas a végeredmény, pár csepp citromlével növelhetjük vizünk pufferét, ami így kevésbé engedi érvényesülni a savakat. A víz mennyiségével is kísérletezhetünk, de arra figyeljünk, hogy az soha ne érje el a biztonsági szelepet. Ha nincs vízszűrőnk vagy a fent említett vizekből nem tudunk beszerezni, használjunk inkább csapvizet minden más palackozott víz helyett!
▪️A kotyogó alját érdemes FORRÓ VÍZZEL feltölteni, majd utána behelyezni a kosarat, és összecsavarni. Ezután mehet egyből a tűzhelyre.
▪️Amint lefőtt a kávé, azonnal töltsük ki csészébe, ne hagyjuk a tűzhelyen megégni. Pörkölőmester pro tipp by Balázs 🙂: a kotyogó aljában - kosár nélkül - forraljuk fel a vizet a tűzhelyen, tegyük bele a feltöltött kosarat, egy edényfogó segítségével gyorsan csavarjuk össze a kotyogóst, és tegyük vissza a tűzre. Mindig ügyeljünk rá, nehogy megégessük magunkat! Ha bizonytalanok vagyunk, inkább ne kockáztassuk testi épségünket és alkalmazzuk a fenti főzési módot!

...az automata gépet használóknak

Pár hete a kotyogó-rajongóknak adtunk profi tippeket annak érdekében, hogy még finomabb kávét főzhessenek otthonukban.
❌ Most a SZUPERAUTOMATA (beépített őrlős) gépet használóknak gyűjtöttünk össze néhány jótanácsot a maximális ízélmény eléréséhez 😋
Mire érdemes figyelnünk mindenképpen?
- a vízhőfokot állítsuk a legmagasabbra,
- az őrleményt vegyük a legfinomabbra,
- a gépen az erősségét növeljük a legnagyobbra,
- ha a gépünk rendelkezik öblítés funkcióval, az első kávé elkészítése előtt érdemes ezt használnunk, ezzel ugyanis átmelegítjük a rendszert, és így a kávénk már valamivel magasabb hőmérsékletű vízzel készül,
- ahogyan a kávés eszközöknél általában, az automatáknál is a tiszta gép az alapja mindennek. A gyártó előírásainak megfelelően rendszeresen végezzük el a vízkőmentesítést és a tisztítást, hogy a kávéból lerakódó olajokat eltávolíthassuk.
❗+1 KÁVÉAJÁNLÁS a pörkölőmestertől: a beépített őrlős gépekhez jó szívvel ajánljuk SEASHELL MEDIUM kávénkat, amely népszerű brazil kávénk egy árnyalattal sötétebb pörkölésű verziója 😊