fbpx

Oroszlán

Az ikonikus hidat Széchenyi István gróf kezdeményezésére kezdték el építeni 1839-ben. Tervezője az angol William Tierney Clark, a kivitelezés irányítója pedig a skót származású Adam Clark volt. A függőhíd klasszicista stílusban épült, 1849. november 20-án avatták fel. A legendás kőoroszlánokat a lőcsei szobrászmester, Marschalkó János készítette 1852-ben. A városi legenda szerint egy vargainas fedezte fel, hogy az oroszlánoknak nincsen nyelve: a gúnyolódás következtében úgy tartják, Marschalkó bánatában a Dunába ugrott, öngyilkos lett. Később azonban beigazolódott, hogy ez csak mendemonda, hiszen a szobrász szép kort élt meg.


Fedez fel a környéket ARe interaktív helyszíneken!

Sétálj el a Bazilikáig és a Szent István térre szkenneld be a Bazilika épületét, úgy hogy az egész épület benne legyen a telefon látómezőjében! Kattints a sárga ARe ikonra funkció indításához, vagy a menüből válaszd a 3D beolvasás menüt!


Archív felvételek a Lánchídról!

A II. világháború idején a visszavonuló német csapatok felrobbantották a budapesti hidakat, köztük a Lánchidat is, 1945. január 18-án. Nézd meg a megrázó felvételeket!