fbpx

MTA

Magyar Tudományos Akadémia

Az 1825. november 3-ai országgyűlésen, az akkori magyar fővárosban, Pozsonyban, Széchenyi István felajánlotta birtokainak egyévi jövedelmét a magyar tudós társaság megalapítására. A kedzeményezéshez három másik tehetős nemes is csatlakozott. Eleinte még nem volt saját épülete a Magyar Tudós Társaságnak. Csak évekkel később indulhatott el az építkezés: nem volt ugyanis egyetértés abban, hogy milyen stílusban épüljön meg az Akadémia épülete az akkori Kirakodó térre. Több hazai építészt is felkértek az épület megtervezésére: az Építészeti Bizottság tagjainak azonban nem tetszett a Henszlmann Imre által javasolt gótikus stílusú épület, így végül a berlini Építészeti Akadámia tanárának, Friedrich August Stüler tervei alapján kezdődött az építkezés 1862-ben, velencei neoreneszánsz stílusban. Az ünnepélyes megnyitóra 1865. december 11-én került sor.


Keresd meg a következő helyszínt!

Sétálj el a térképen jelölt módon a Szent István Bazilikához és szekenneld be az épületet! Menüből klikkelj a 3D opcióra.


Nézd meg az archív felvételeket.

A 19. század legvégén még nem luxushajók kötöttek ki a rakparton. Teherhajó kikötő és raktárai működtek itt. Nézd meg, milyen volt a Széchenyi rakpart és a Széchenyi István tér 1880-1890 között!